Alopecia areata: simptome, cauze, tratament

Alopecia areata: simptome, cauze, tratament

 

Alopecia areata este o afecțiune care reprezintă  pierderea firelor de păr pe porțiuni mai mici sau mai mari din suprafața scalpului. La început, alopecia areata poate trece neobservată, însă zonele rămase fără păr se pot extinde și pot chiar fuziona, moment în care afecțiunea poate avea efecte vizibile la nivelul scalpului. Practic, aceasta se manifestă prin atacul propriului sistem imunitar asupra foliculilor de păr. Deși este mai frecventă la nivelul capului, alopecia areata își poate face simțită prezența și pe sprâncene, gene sau față ori pe alte zone ale corpului acoperite cu păr. Chiar dacă afecțiunea se instalează, în general, treptat și lent, alopecia areata poate reapărea la mai mult timp după primul episod.

 

Alopecia universalis este o formă a alopeciei areata și reprezintă pierderea totală a părului de pe cap și de pe corp, inclusiv a genelor și a sprâncenelor.

 

Ți-am pregătit în acest material informații de care ai nevoie pentru a înțelege mai bine cum se manifestă  această afecțiune. Iată ce vei putea afla din rândurile de mai jos:

 

CUPRINS

Cauze ale alopeciei areata

Simptomele alopeciei areata

Cum poți preveni alopecia areata?

Alopecia areata la bărbați

Alopecia areata la femei

Alopecia areata la copii

Tratamentul alopeciei areata

Cauze ale alopeciei areata

 

Alopecia areata este o afecțiune autoimună. În mod obișnuit, sistemul imunitar este cel care îți protejează organismul și luptă cu posibilii „invadatori”, precum virusurilei sau bacteriile. În cazul alopeciei areate, sistemul imunitar nu mai face diferența între celulele sănătoase și cele străine, astfel încât acesta începe să atace foliculii de păr.

Nu există o cauză exactă a instalării acestei afecțiuni, însă medicii au observat că alopecia areata apare adesea în cazul persoanelor cu istoric familial de boli autoimune, precum diabetul de tip 1 sau artrita reumatoidă. Totodată, specialiștii susțin că anumiți factori externi pot declanșa alopecia areata la persoanele predispuse genetic la această afecțiune, mai cu seamă stresul.

 

Simptomele alopeciei areata

 

Primul semn că alopecia areata se instalează este acela de pierdere a firelor de păr într-o zonă a capului sau a corpului. Suprafețele astfel formate pot avea de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru. Desigur, pierderile de păr pot fi vizibile și la nivelul sprâncenelor, al genelor, al bărbii sau al mustății. E posibil să observi mai întâi lipsa părului pe anumite porțiuni de corp la duș, dar acestea pot fi semnalate și de către alte persoane, dacă porțiunile rămase fără păr se află la ceafă, de exemplu.

 

În cazuri rare, unele persoane pot prezenta pierderi ale părului pe zone mai extinse. Aceasta este de obicei o indicație a unui alt tip de alopecie, cum ar fi:

 

 • alopecia totalis, care este pierderea totală a părului de pe scalp
 • alopecia universalis, care este pierderea totală a părului de pe întregul corp

 

Medicii ar putea evita utilizarea termenilor „totalis” și „universalis”, deoarece unele persoane pot experimenta o variantă de mijloc a celor două afecțiuni. Este posibil, de exemplu, să pierzi tot părul de pe brațe, picioare și scalp, dar nu și de pe piept.

 

Căderea părului asociată cu alopecia areata este imprevizibilă și, din câte au observat medicii și cercetătorii, pare a fi spontană. Părul poate crește în orice moment și apoi poate cădea din nou. Gradul de cădere a părului și re-creșterea părului variază foarte mult de la persoană la persoană.

 

Cum poți preveni alopecia areata?

 

Din păcate, alopecia areata nu poate fi prevenită, deoarece cauza instalării sale este cunoscută incomplet.

Această tulburare autoimună poate fi rezultatul mai multor factori. Aceștia includ antecedente familiale, alte afecțiuni autoimune și chiar alte afecțiuni ale pielii. Nu înseamnă că toate persoanele care se confruntă cu acest istoric vor manifesta simptome ale alopeciei areate.

 

Alopecia areata la bărbați

 

Sunt mai predispuși bărbații care au în istoricul familial persoane care au suferit de această problemăAceștia pot experimenta căderea părului la nivelul feței, precum și la nivelul scalpului, al pieptului și  spatelui. În comparație cu chelia masculină, care reprezintă o rărire treptată a părului pe toată suprafața scalpului, căderea părului pe fondul alopeciei areate provoacă pierderea neuniformă a părului.

 

Alopecia areata la femei

 

Femeile sunt mai predispuse să dezvolte alopecia areata decât bărbații, dar nu este încă foarte clar de ce. Căderea părului poate avea loc de pe scalp, precum și dinsprâncene și gene.

 

Spre deosebire de alopecia androgenetică,  reprezentată de o rărire treptată a părului de pe toată suprafața scalpului, alopecia areata poate fi limitată la o zonă mică pe scalp.. Zona afectată de alopecia areata se poate extinde treptat, ceea ce poate duce la unirea porțiunilor lipsite de păr.

 

Alopecia areata la copii

 

Și copiii pot dezvolta alopecia areata. De fapt, majoritatea persoanelor cu această afecțiune vor experimenta prima etapă a pierderii părului înainte de vârsta de 30 de ani. Deși există o componentă ereditară a alopeciei areata, părinții cu această afecțiune nu o transmit întotdeauna la copii. În plus față de căderea părului, copiii pot prezenta schimbări ale unghiilor, cum ar fi deformare, decolorare sau îngroșare.. Adulții pot prezenta și acest simptom suplimentar, dar este mai frecvent la copii.

 

Potrivit Fundației Naționale Alopecia Areata din SUA, copiii mai mici de 5 ani nu manifestă un impact emoțional din cauza alopeciei. Cu toate acestea, după vârsta de 5 ani, căderea părului poate fi traumatizantă pentru copiii mici, deoarece aceștia încep să observe că sunt diferiți de ceilalți.

 

Tratamentul alopeciei areate

 

În prezent, nu se cunoaște niciun remediu pentru stoparea sau încetinirea alopeciei areata. Cu toate acestea, există tratamente dermato-cosmetice care pot ajuta părul să crească din nou mai repede și care pot preveni pierderea viitoare a părului, cum sunt și produsele Crescina (crescina.ro). De asemenea, sunt disponibile și câteva măsuri pentru a ajuta oamenii să facă față stresului legat de căderea părului.

 

Fiind dificil de prezis, măsurile luate pentru a combate efectele alopeciei areata, până la găsirea unei soluții care funcționează pentru fiecare individ în parte, trebuie să fie variate. Medicul care urmărește evoluția afecțiunii îți poate sugera:

 

Tratamente medicale împotriva alopeciei areate

 

Având în vedere că alopecia areata este o afecțiune complicată, numai medicul specialist este în măsură să recomande un tratament medicamentos. Pentru a diminua inflamația la nivelul foliculului de păr se pot aplica anumite creme, unguente sau loțiuni cu substanțe active cu rol antiinflamator (de inserat link-ul).

Imunoterapia topică este o tehnică prin care o substanță chimică se aplică pe piele pentru a provoca o erupție alergică. Erupția poate conduce la o nouă creștere a firelor de păr în termen de șase luni, dar este necesară continuarea tratamentului pentru a susține regenerarea.

Injecțiile cu steroizi cu efect antiinflamator pot fi o opțiune în cazul formelor de alopecie ușoară, neuniformă, pentru a ajuta părul să crească din nou pe suprafețele lipsite de păr de pe scalp.. Tratamentul trebuie repetat la fiecare 1-2 luni pentru a stimula creșterea păruluiși e bine să știi că acesta nu previne alte episoade de cădere a părului..

 

Imunosupresoarele orale ar putea reprezenta o altă opțiune de tratament care se desfășoară sub atenta supraveghere a doctorului. Acestea acționează blocând răspunsul sistemului imunitar, dar nu pot fi utilizate pentru o perioadă lungă de timp din cauza riscului de efecte secundare, cum ar fi hipertensiunea arterială, afectarea ficatului și a rinichilor, precum și un risc crescut de infecții.

 

Remedii naturale împotriva alopeciei areate

 

Anumite persoane afectate de alopecia areata pot alege să o țină sub control cu ajutorul unor remedii naturale. Acestea pot include:

 

 • aromaterapie
 • acupunctură
 • probiotice
 • terapie cu laser
 • vitamine, cum ar fi zincul și biotina
 • băuturi cu aloe vera și geluri topice
 • suc de ceapă aplicat pe scalp
 • uleiuri esențiale, cum ar fi din arbore de ceai, rozmarin, lavandă și mentă
 • alte uleiuri, cum ar fi uleiul din nuci de cocos, ricin, măsline și jojoba
 • o dietă „antiinflamatoare”, cunoscută și sub denumirea de „protocol autoimun”, care este o dietă restrictivă, ce include în principal carne și legume, la recomandarea medicului
 • masaj al scalpului
 • Suplimente alimentare pe bază de plante, cum ar fi ginseng, ceai verde sau trandafir chinezesc

 

Din păcate, aceste terapii alternative nu au fost testate suficient pentru a putea fi dovedită eficacitatea lor împotriva căderii părului. Administrarea oricărui supliment alimentar trebuie să fie făcută după consultul medical de specialitate.

 

_________________________________________________________________________

 

REFERINȚE

 1. https://www.healthline.com/health/alopecia-areata
 2. https://www.healthline.com/health/alopecia-universalis
 3. https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders
 4. https://www.healthline.com/health/type-1-diabetes-causes-symtoms-treatments#Overview1
 5. https://www.healthline.com/health/alopecia-totalis
 6. https://www.bmj.com/content/341/bmj.c3671
 7. https://www.naaf.org/alopecia-areata/living-with-alopecia-areata/alopecia-areata-in-children
 8. https://www.healthline.com/health/alopecia-areata#treatment
 9. https://www.healthline.com/health/cortisone-oral-tablet
 10. https://www.healthline.com/health/immunosuppressant-drugs
 11. https://www.healthline.com/health/lymphoma
 12. https://www.healthline.com/health/what-is-aromatherapy
 13. https://www.healthline.com/health/acupuncture-for-hair-loss#practitioner
 14. https://clinmedjournals.org/articles/jnmdc/journal-of-nutritional-medicine-and-diet-care-jnmdc-5-037.php?jid=jnmdc
 15. https://www.healthline.com/health/laser-treatment-for-hair-loss
 16. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *