Alopecie: tipuri, simptome, cauze și tratament

Alopecie: Tipuri, simptome, cauze și tratament

Căderea părului sau calviția, afecțiune cunoscută sub denumirea științifică de alopecie, este o problemă care poate să apară indiferent de vârstă, atât la bărbați, cât și la femei. Există mai multe tipuri de alopecie, provocate de cauze diferite, care au manifestări specifice, iar fiecare necesită un anumit tratament.

Cuprins:

 1. Ce este alopecia?
 2. Clasificarea alopeciei
 3. Diagnosticarea alopeciei
 4. Tipuri de alopecie
 5. Cum te poate ajuta Crescina?

Multe forme de alopecie sunt doar temporare și pot fi vindecate sau cel puțin ameliorate cu tratamentul adecvat. Însă există și cazuri în care pierderea părului este permanentă și nu există soluții.

Ce este alopecia?

Alopecia reprezintă pierderea părului, fenomen care se poate manifesta brusc sau treptat, în decursul mai multor ani. Atunci când căderea părului are loc într-un interval scurt de timp, de doar câteva zile, vom observa foarte multe fire de păr căzute pe pernă sau în cadă, după ce ne spălăm pe cap. Smocurile de fire de păr care rămân pe perie sau pe pieptene sunt un alt semnal de alarmă, care trebuie să ne trimită la medic pentru o consultație.

De cele mai multe ori însă, alopecia este un fenomen care evoluează treptat și este greu de observat de la o zi la alta. Părul începe să devină mai rar în anumite zone, lăsând la vedere scalpul, iar fruntea devine din ce în ce mai lată, pentru că linia părului care o mărginește începe să se retragă spre creștetul capului.

Clasificarea alopeciei

Există mai multe stadii ale alopeciei, iar clasificarea pe care o prezentăm mai jos este foarte utilă, deoarece arată diferențele care apar la bărbați și la femei.

Alopecia la femei (clasificarea Ludwig)

Aproape jumătate dintre femei sunt afectate la un moment dat de căderea părului. Prin urmare, alopecia nu este o problemă specifică bărbaților. În cazul femeilor, efectele psihologice ale pierderii părului sunt de obicei mai intense, podoaba capilară fiind considerată unul dintre atributele feminității și frumuseții. Pentru a clasifica alopecia la femei, medicii folosesc un sistem de clasificare numit scala Ludwig.

etapele alopeciei la femei

Sursă foto: en.wikipedia.org

Acest sistem stabilește 3 stadii ale căderii părului la femei, în funcție de gravitatea fenomenului. Astfel, cele trei 3 stadii sunt următoarele:

 • Tipul I: Primul stadiu reprezintă o cădere a părului considerată „ușoară” și care este greu de observat. Părul devine mai rar în creștetul capului, dar scalpul este vizibil doar la o analiză foarte atentă.
 • Tipul II: În acest stadiu vorbim deja despre o cădere moderată a părului, iar femeia observă că părul a devenit mai rar, cade mai mult și nu mai are volum. Scalpul din zona creștetului capului devine tot mai vizibil, pe măsură ce părul se tot rărește.
 • Tipul III: Este ultimul stadiu al căderii părului, când fenomenul este foarte grav, iar scalpul din zona creștetului capului nu mai este deloc acoperit cu păr.

Alopecia la barbati (clasificarea Hamilton-Norwood)

Clasificarea sau scala Hamilton-Norwood este sistemul prin care poate fi evaluată căderea părului la bărbați. Cu ajutorul acestui sistem, medicul poate să estimeze mai ușor cât de gravă este situația pentru fiecare pacient în parte.

Spre deosebire de scala Ludwig, care are doar 3 stadii, clasificarea Hamilton-Norwood stabilește 7 etape ale căderii părului:

 • Stadiul 1: Nu poate fi observată o pierdere semnificativă a părului sau o regresie a liniei părului.
 • Stadiul 2: Devine vizibilă o ușoară retragere a liniei părului din jurul tâmplelor.
 • Stadiul 3: Apar primele semne clare ale pierderii părului. Părul se retrage tot mai mult în zona tâmplelor și a frunții, rezultând o linie a părului în forma literei U sau V.
 • Stadiul 3 vertex. Linia părului rămâne la fel ca în stadiul 3, dar apare o rărire a părului în creștetul capului.
 • Stadiul 4: Linia părului se retrage și mai mult și apare o zonă fără păr și în creștetul capului.
 • Stadiul 5: Cele două zone fără păr devin din ce în ce mai mari, fiind separate doar de o mică fâșie de păr, foarte îngustă.
 • Stadiul 6: Cele două zone fără păr se unesc și dispare fâșia de păr din creștetul capului.
 • Stadiul 7: Ultimul stadiu al pierderii părului, când bărbatul mai are păr doar în zona cefei și pe marginile capului.

etapele alopeciei la barbati

Sursă foto: www.webmd.com

Diagnosticarea alopeciei

Alopecia poate fi diagnosticată de către un medic dermatolog. Specialistul va recurge la mai multe analize și teste specifice, ca să descopere nu doar stadiul căderii părului, ci și cauza fenomenului.

La început, medicul va face o consultație, ca să observe cât de rar este părul în anumite zone și în ce stare se află scalpul. Astfel, el va verifica dacă nu cumva sunt vizibile semne de inflamație, cicatrici, răni sau iritații la nivelul scalpului, care pot duce la pierderea părului. Urmează apoi mai multe teste specifice:

 • Testul de rezistență: medicul va trage ușor de câteva fire de păr, ca să vadă cât de ușor pot fi smulse.
 • Teste de laborator: medicul dermatolog poate preleva mostre de fire de păr sau scalp, pentru analizarea în laborator. În acest fel poate fi descoperită o infecție fungică.
 • Biopsie: dacă sunt vizibile răni sau cicatrici la nivelul scalpului, medicul poate recomanda o biopsie.
 • Analize de sânge: cu ajutorul acestor teste, medicul va afla dacă alopecia nu este provocată de o deficiență de fier sau de vitamine, de o boală autoimună sau de dereglări hormonale (hipotiroidism, hipertiroidism, exces de testosteron).

Tipuri de alopecie

După cum precizam și la începutul acestui articol, există mai multe tipuri de alopecie. Fiecare dintre acestea are manifestări și cauze diferite, de aceea și tratamentul va fi unul specific, recomandat numai după identificarea clară a tipului de alopecie.

1. Alopecia areata

Cauze și simptome

Alopecia areata este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Se manifestă prin căderea părului doar în anumite zone de la nivelul capului, astfel încât, în scurt timp, scalpul pare să fie acoperit cu “petice” de păr. Dacă aceasta avansează, atunci se poate ajunge la alte forme ale afecțiunii – alopecia totalis (pierderea completă a părului de la nivelul scalpului) sau alopecia universalis (căderea părului de pe întregul corp).

Alopecia areata este o formă de alopecie temporară, deoarece foliculii de păr nu sunt distruși. Astfel, în timp, cu tratamentul adecvat, părul se poate regenera. Afecțiunea este de obicei recurentă, iar dacă ajunge să evolueze în alopecia totalis sau alopecia universalis, atunci șansele de regenerare a părului sunt mai mici. Boala se manifestă identic la femei și la bărbați și poate să apară indiferent de vârstă.

Tratament

Tratamentul pentru acest tip de alopecie poate include mai multe medicamente recomandate de medicul dermatolog.

2. Alopecia androgenică

Cauze și simptome

Alopecia androgenică este cel mai comun tip de alopecie, care afectează aproximativ 50% dintre bărbații de peste 50 de ani și 50% dintre femeile care au peste 65 de ani. Boala poate fi întâlnită însă și la persoane tinere, pentru că este determinată de factori genetici și hormonali. Afecțiunea este declanșată de producția în exces a hormonului DHT (dihidrotestosteron). Acest hormon provoacă micșorarea foliculilor, iar din această cauză firele de păr nu mai pot crește.

alopecia androgenica

Sursă foto: pixabay.com

Afecțiunea se manifestă diferit la femei și la bărbați. Astfel, bărbații își pierd mai întâi părul din zona frunții și tâmplelor, în timp ce la femei părul începe să cadă in zona din creștetul capului. Din păcate, acest tip de alopecie produce pierderea definitivă a părului, regenerarea fiind imposibilă.

Tratament

Nu există un tratament care să poată vindeca alopecia androgenică, dar unele tratamente pot încetini puțin evoluția bolii.

3. Alopecia cicatricială

Cauze și simptome

Acest tip de alopecie este provocat de mai multe afecțiuni care distrug foliculii de păr. Afecțiunea apare în urma unei inflamații care se produce sub piele, unde se formează o cicatrice. Aceasta nu este vizibilă, dar distruge foliculii piloși, iar pierderea părului este permanentă.

Afecțiunea poate să apară la bărbați și la femei indiferent de vârstă, iar cauza nu este încă bine cunoscută. Medicii știu doar că sub piele apare o inflamație, în partea superioară a foliculului de păr, unde sunt localizate glandele sebacee și celulele stem. Dacă acestea sunt distruse, foliculii de păr nu se mai pot regenera. Inflamația poate fi provocată de unele afecțiuni ale pielii (foliculită, celulită) sau de o boală autoimună, cum este lupusul eritematos.

În alopecia cicatricială, căderea părului este însoțită uneori de simptome specifice: mâncărimi la nivelul scalpului, senzație de arsură sau chiar durere. Alteori însă, aceste manifestări nu apar. Afecțiunea poate fi diagnosticată cu ajutorul unei biopsii, pentru că deseori scalpul pare perfect sănătos, fără răni sau iritații.

Tratament

Tratamentul este diferit în funcție de cauza inflamației.

4. Alopecia telogen effluvium

Cauze și simptome

Alopecia telogen effluvium este o formă de alopecie care apare atunci când un număr foarte mare de foliculi piloși intră în faza telogenă, în care nu mai produc fire de păr. Astfel, părul cade și nu mai cresc alte fire noi.

Fenomenul apare de obicei în urma unei traume fizice sau șoc emoțional (accident, moartea unei persoane dragi etc), dar și după o boală gravă, după pierdere excesivă în greutate, în urma unor tratamente medicale sau din cauza dereglărilor hormonale. Unele cazuri nu au însă o cauză clară.

Tratament

Din fericire, acest tip de alopecie este temporar și nu necesită tratament. Părul se va regenera de la sine, după îndepărtarea factorului care a declanșat afecțiunea.

alopecia telogen effluvium

Sursă foto: pixabay.com

5. Alopecia anagen effluvium

Cauze și simptome

Alopecia anagen effluvium se manifestă prin căderea excesivă a părului în timpul fazei anagene a foliculilor (etapa de creștere a firului de păr). Afecțiunea apare ca urmare a chimioterapiei, radioterapiei sau după alte tratamente care presupun administrarea unor medicamente puternice. Poate să apară însă și în urma expunerii la anumite toxine sau după consumul de droguri. Această formă de alopecie se manifestă inclusiv prin căderea părului de pe față și de pe întregul corp, dar pierderea părului nu este permanentă.

Tratament

De cele mai multe ori, nu este necesar un tratament, iar părul se va regenera de la sine, după aproximativ 3-6 luni de la îndepărtarea factorului care a provocat pierderea părului.

Cum te poate ajuta Crescina?

Indiferent de tipul de alopecie, există și remedii alternative, care pot fi folosite pentru a stimula regenerarea părului și pentru a preveni căderea lui. Administrarea unor suplimente alimentare care conțin vitamine și minerale (în special fier) este benefică.

De asemenea, este foarte important să fie folosite produse cosmetice potrivite, de calitate. Încă de la primele semne ale pierderii părului, pot fi folosite fiolele de tratament dermato-cosmetic Crescina, care stimulează creșterea firelor de păr.

Aceste fiole sunt concepute diferit pentru femei și pentru bărbați, deoarece nevoile lor nu sunt aceleași. Tratamentul dermato-cosmetic este eficace numai dacă pierderea părului are cauze fiziologice, nu patologice, deoarece nu poate acționa asupra foliculilor complet atrofiați.

Prin urmare, alopecia poate fi tratată sau ameliorată dacă este diagnosticată din timp. Medicul trebuie să știe clar care este cauza pierderii părului și care este tipul de alopecie, pentru a putea recomanda tratamentul potrivit.

Referințe:

1. Alopecia androgenicahttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
2. Corinne O’Keefe Osborn, medically reviewed by Cynthia Cobb, DNP, APRN on February 13, 2018 — What Is the Norwood Scale? available at www.healthline.com
3. Alopecia (young people). What are the different types of alopecia? — available at www.healthtalk.org
4. Mrinal Gupta and Venkataram Mysore, 2016 Jan-Mar — Classifications of Patterned Hair Loss: A Review, available at www.ncbi.nlm.nih.gov
5. Dr. Ananya Mandal, MD, reviewed by April Cashin-Garbutt, MA (Editor), Apr 18, 2019 — Causes of Alopecia, available at www.news-medical.net/
6. Debra Jaliman, MD, September 05, 2018 — What Is Alopecia Areata?, available at www.webmd.com
7. Mayo Clinic Staff, (May 22, 2020) — Hair loss, available at www.mayoclinic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *