Căderea părului în perioadele de sarcină și post-partum: Cauze și variante de tratament

Căderea părului în perioadele de sarcină și post-partum: Cauze și variante de tratament

În perioada de sarcină și lunile imediat următoare nașterii (interval de timp cunoscut și sub denumirea de post-partum), femeile se pot confrunta cu rărirea sau căderea părului.

De-a lungul acestui interval de timp, căderea părului este normală și poate fi cauzată de factori precum: hormonii, stresul și efectele sale asupra organismului sau condiții medicale asociate perioadei de sarcină.

Principalele cauze ale căderii părului în lunile de sarcină

Căderea părului în sarcina: Schimbările hormonale

În primul trimestru al sarcinii, nivelurile hormonale variază în mod drastic, astfel încât organismul să poată susține creșterea fătului. Este posibil ca în cazul căderii părului în timpul sarcinii, pe baza transformărilor hormonale din organism, acest proces să nu aibă loc imediat.

Poate trece chiar și o perioadă de 2-4 luni, până să se poată observa rărirea părului. Este important de adăugat faptul că această afecțiune, manifestată pe fondul variațiilor hormonale din corpul unei femei însărcinate, nu durează mai mult de 6 luni și nu are ca rezultat pierderea permanentă a părului.

Căderea părului în sarcină: Probleme de sănătate

Tulburările tiroidiene și deficiența de fier sunt principalele afecțiuni ce pot determina căderea părului în timpului lunilor de sarcină:

Tulburările tiroidiene

Afecțiuni precum hipertiroidismul (nivel prea mare al hormonilor tiroidieni) sau hipotiroidismul (nivel prea mic al hormonilor tiroidieni) pot fi dificil de observat în timpul lunilor de sarcină.

Dintre cele două condiții, hipotiroidismul este cel mai întâlnit la femeile însărcinate, afectând aproximativ 2-3 femei dintr-un total de 100 de gravide. Alături de crampele musculare, constipație și epuizare, căderea părului reprezintă un simptom al hipotiroidismului.

În cazul căderii parului pe baza tulburărilor tiroidiene, această problemă are, de obicei, un caracter temporar.

Deficiența de fier

Căderea părului poate fi activată și de o deficiență de fier , motiv pentru care organismul nu mai poate produce hemoglobină în sânge.

Hemoglobina este responsabilă pentru transportul oxigenului necesar în procesele de creștere și refacere a celulelor din corp, inclusiv a celulelor care stimulează creșterea firelor de păr.

Femeile însărcinate prezintă un risc ridicat de expunere în fața unei anemii pe baza deficitului de fier, mai ales, mai ales daca sarcinile diferite ale aceleiasi femei sunt apropiate ca timp, dacă este vorba despre o sarcina multipla, sau dacă aceasta se confruntă cu grețuri matinale în sarcină.

Căderea părului, determinată de toate aceste condiții medicale din timpul sarcinii, nu este permanentă. Cu toate acestea, este posibil ca firele de păr să nu mai poată reveni la grosimea normală până când nivelurile de hormoni sau vitamine nu au revenit la limitele normale.

În timpul sarcinii, creșterea nivelului de estrogen încetinește ciclul natural al pierderii foliculilor de păr. Ca urmare, unele femei gravide pot pierde zilnic mai puțin fire de păr, în lunile de sarcină.

Ce cauze determină căderea părului în lunile post-partum?

Multe femei pot observa o cădere a părului chiar și la patru luni după naștere. Acest fenomen nu reprezintă o cădere a părului produsă în mod natural, ci, o accelerare a procesului, cauzată de scăderea nivelului de estrogen.

Cu toate că poate fi deranjant pentru o proaspătă mamică să observe că pierde în fiecare zi aproximativ 300 de fire de păr, sau chiar mai multe, această problemă se rezolvă de la sine, fără tratament.

Alte cauze pentru căderea părului în sarcină și post-partum

O serie de alte afecțiuni genetice și autoimune pot determina căderea părului în acest interval de timp :

Alopecia androgenica

Afecțiune descrisă de reducerea intervalului de creștere a foliculilor, urmat de o perioadă prelungită între căderea părului și o nouă creștere.

Alopecia areata

Cauzează căderea neuniformă a părului de pe scalp, sau de pe alte suprafețe ale corpului. De obicei, părul crește după câteva luni , deși poate cădea apoi din nou. În unele cazuri, ciclurile imprevizibile de cădere și creștere a părului pot dura ani de zile.

Stresul poate reprezenta o cauză pentru căderea părului în perioadele de sarcină și post-partum?

Există dovezi  care arată că eliberarea neurotransmițătorilor, neurohormonilor și citokinelor de către organism, ca răspuns la expunerea în fața acestuia în fața stresorilor, poate influența în mod semnificativ ciclul de viață al firului de păr, la nivelul pielii.

Unele femei însărcinate se pot confrunta cu rărirea sau căderea părului în lunile de maternitate, din cauza stresului, condiție care poartă denumirea de Effluvium Telogen și care afectează un număr redus de gravide.

Acest tip de alopecie se manifestă în condițiile în care foarte mulți foliculi de păr intră în faza de repaus (faza telogenă). Prin urmare, părul devine mai rar și cade în cantități mai mari.

În cazul în care căderea părului este cauzată de stres, este posibil ca părul să crească înapoi, odată cu trecerea timpului.  Însă este important de adăugat faptul că rata de creștere variază de la o persoană la alta.

Ce cauze posibile pot produce stres în această perioadă?

Conform Healthline.com, Effluvium Telogen ar putea fi a doua formă de alopecie pe care medicii dermatologi o descoperă în timpul consultațiilor. Poate apărea atât la femei cât și la barbati, indiferent de vârstă.

În cazul partenerilor care se pregătesc să devină, sau care deja au devenit părinți, stresul produs de venirea pe lume a bebelușului poate fi determinat de următoarele cauze :

Noi responsabilități

Nou-născuții necesită îngrijire constantă. Pe lângă hrănirea acestora sau schimbatul scutecelor, părinții trebuie să își găsească timp și pentru treburile casnice sau alte activități. Aceste noi responsabilități se pot dovedi o experiență stresantă, mai ales, în cazul părinților obișnuiți până atunci cu un stil de viață independent.

Somn perturbat

Îngrijirea pe timp de noapte a nou-născuților poate fi incompatibilă cu un somn odihnitor. Or privarea de somn îi poate afecta pe noii părinți într-un timp relativ scurt.

Presiunile de ordin financiar

Costurile aferente perioadei de sarcină și momentului nașterii, dar și cele cu îngrijirea celui mic, procurarea de scutece, îmbrăcăminte, mobilier specific și alte produse utile după naștere, pot ajunge rapid la valori ridicate.

Tensiunea financiară ar putea și mai gravă în cazul în care familia se mută într-o casă nouă, dacă angajează o bonă, dacă unul ori ambii parteneri optează pentru un concediu fără plată, sau renunță la job, pentru a avea grijă de bebeluș.

Mai puțin timp în compania partenerului

Venirea pe lume a unui nou-nascut înseamnă împărțirea atenției între cel mic și partener. De aceea, poate interveni senzația de excludere pe care o experimentează adesea unii bărbați.

Întreruperea activității sexuale

Recuperarea unei femei după o naștere, epuizarea fizică și stresul pot afecta viața sexuală a unui cuplu, fapt ce poate determina tensiuni în relație.

Depresia

Cercetările arată că și unii bărbați se pot confrunta cu depresia, imediat după nașterea copilului lor.

Tratamentul pentru căderea părului pe fond de stres

Căderea și rărirea părului cauzate de stres pot fi de multe ori reversibile.

Atunci când observi o cădere nefirească a părului, la pieptănare sau spălare, este indicat să te programezi pentru un consult de specialitate, urmat de utilizarea soluțiilor împotriva răririi părului sau soluțiilor împotriva căderii parului, conform recomandărilor medicului!

Tratamentul dermato-cosmetic folosit împotriva căderii părului sau răririi părului depinde, în principal, atât de cauza care a dus la apariția afecțiunii, cât și de stadiul în care se află alopecia.

De altfel, căderea bruscă a părului poate reprezenta simptomul unei afecțiuni pe care încă nu știi că o ai și care necesită tratament de specialitate

REFERINTE:

1. Marcin, Ashley. Why Hair Loss Can Occur During or After Pregnancy and What You Can Do. Edited by Holly Ernst, www.healthline.com/health/hair-loss-in-pregnancy. Published September 17, 2018. Accessed February 26, 2021
2. Marcin , Ashley. How to Reverse Hair Loss Related to Thyroid Conditions. Edited by Alana Biggers, www.healthline.com/health/thyroid-and-hair-loss#_noHeaderPrefixedContent. Published July 2, 2019. Accessed February 26, 2021
3. Purdie, Jennifer. Iron Deficiency and Hair Loss. Edited by Suzanne Falck, www.healthline.com/health/iron-deficiency-and-hair-loss. Updated September 3, 2018. Accessed February 26, 2021
4. MedlinePlus. “Alopecia Areata: MedlinePlus Genetics.”, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/genetics/condition/alopecia-areata/#inheritance. Published August 18, 2020. Accessed February 26, 2021
5. Botchkarev, Vladimir A. Stress and the Hair Follicle: Exploring the Connections. Mar. 2003 www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1868107/. Published March, 2003. Accessed February 26, 2021
6. Jay, Kitty. Does Stress Cause Hair Loss? Edited by Cynthia Cobb, www.healthline.com/health/stress/stress-hair-loss. Published March 28, 2019. Accessed February 26, 2021
7. Mayo Clinic. “New Dad: Tips to Help Manage Stress.”, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/new-dad/art-20045880. Published March 11, 2020. Accessed February 26, 2021
8. Daniel K. Hall-Flavin, M.D. “Can Stress Make You Lose Your Hair?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820. Published April 5, 2019. Accessed February 26, 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *