Ce este keratina și care este rolul acestei proteine?

Ce este keratina și care este rolul acestei proteine?


Keratina este un tip de proteină regăsită în piele, unghii, precum și la nivelul organelor și glandelor interne, mai puțin predispusă la zgâriere sau rupere, comparativ cu alte celule. 

Vom afla în cele ce urmează despre rolul acesteia în organism, concentrându-ne asupra beneficiilor pe care keratina le asigură pentru sănătatea părului.

Semnificația termenului “keratină” de-a lungul timpului

Într-o etapă incipientă a studierii keratinei, termenul era utilizat pentru a descrie totalul proteinelor rezultate din modificări ale pielii, precum coarnele, ghearele și copitele.

Ulterior, s-a ajuns la concluzia că, de fapt, această proteină reprezintă un amestec de mai multe keratine diferite, proteine asociate cu filamente de keratină și enzime.

Ulterior, keratinele au definite ca fiind proteine cu rol formator pentru filamentele ce au proprietăți fizico-chimice specifice și sunt extrase din stratul cornificat al epidermei. În același timp, proteinele formatoare de filamente, extrase din straturile vii ale epidermei, au fost denumite “prekeratine” sau “citokeratine”.

În prezent, termenul “keratină” acoperă toate proteinele intermediare ce formează filamente cu proprietăți fizico-chimice specifice, produse în epiteliul vertebratelor, indiferent de tipul acestui țesut: cornificat, keratinizat, nekeratinizat.

De ce este importantă keratina pentru păr?

Deoarece keratina reprezintă un element esențial pentru formarea firelor de păr, se consideră că suplimentele, produsele și tratamentele pe bază de keratină pot ajuta la fortificarea și dobândirea unui aspect mult mai sănătos al acestora.

Efectele soluțiilor pe bază de keratină pot diferi foarte mult, de la un caz la altul, în funcție de o serie de factori precum: starea de sănătate a părului, la momentului aplicării tratamentului; grosimea naturală a firului de păr; tipul de tratament pe bază de keratina utilizat.

Chiar și în cazul persoanelor cu un păr sănătos, specialiștii afirmă că această proteină poate contribui la întărirea firelor de păr, acestea devenind astfel mult mai rezistente. De asemenea, keratina poate contribui la obținerea unui păr mai puțin încrețit și mult mai ușor de coafat.

ATENTIE: Pentru mai multe informații, privind tratamentele pentru păr pe bază de keratină, recomandăm consultul de specialitate la cabinetul medicului dermatolog, mai în ales în cazul în care te confrunți cu afecțiuni ale pielii precum psoriazisul sau dermatita seboreică.

Cisteina: Aminoacid esențial din structura keratinei

Cisteina este o componentă-cheie a keratinei, prin capacitatea sa de a forma punți disulfurice, care conferă rezistență și rigiditate acestei proteine. [4]

Cisteina se regăsește în formula nucleului brevetat Crescina Re-Growth, alături de lizină, un alt aminoacid ce determină formarea keratinei. O parte din principiile active brevetate (cisteină, lizină, glicoproteină și Stem-Engine) sunt introduse în transportori specifici care permit eliberarea lor treptată și continuă la nivelul scalpului.

Nucleul brevetat Crescina Re-Grow este regăsit în formulele produselor noastre: produsele pentru tratament dermato-cosmetic complet împotriva căderii părului, produsele pentru tratament împotriva răririi părului și șampoanele pentru uz frecvent Crescina.

Află mai multe despre cum alegi tratamentul dermato-cosmetic Crescina potrivit pentru tine!

REFERINTE

1. Watson, Kathryn. “Keratin: Benefits and Uses for Hair.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/keratin#. Published September 17, 2018. Accessed September 2, 2021;
2. Bragulla, Hermann H, and Dominique G Homberger. “Structure and Functions of Keratin Proteins in Simple, Stratified, Keratinized and Cornified Epithelia.” Journal of Anatomy, Blackwell Science Inc, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2736122/. Published April, 2009. Accessed September 2, 2021;
3. Mann, Denise. “Keratin Hair Straightening Treatments: Benefits and Effects.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/beauty/features/keratin-hair-straightening-treatments#1. Published November 16, 2012. Accessed September 2, 2021;
4. Miniaci MC;Irace C;Capuozzo A;Piccolo M;Di Pascale A;Russo A;Lippiello P;Lepre F;Russo G;Santamaria R; “Cysteine Prevents the Reduction in Keratin Synthesis Induced by Iron Deficiency in Human Keratinocytes.” Journal of Cellular Biochemistry, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26212225/. Published February, 2017. Accessed September 2, 2021;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *