Etapele căderii părului la bărbați și soluții pentru prevenirea acesteia

Etapele căderii părului la bărbați și soluții pentru prevenirea acesteia

În literatura de specialitate, principalele etape ale căderii părului la bărbați sunt incluse pe scara Norwood (sau scara Hamilton-Norwood), principalul sistem de clasificare utilizat pentru a evalua gradul de avansare al modelului de calviție masculină.

Scara Norwood oferă un punct de referință valid, ce le permite specialiștilor să ofere un diagnostic pus corect și să discute cu pacienții despre soluțiile de tratament disponibile sau rata de succes a acestora, raportate la statul de avansare al afecțiunii.

Care sunt etapele căderii părului de pe scara Norwood?

Scara Norwood identifică șapte etape distincte ale căderii părului:

Etapa 1

Nu poate fi identificată o cădere semnificativă a parului, sau o regresie vizibilă a liniei părului.

Etapa 2

Se poate identifica o ușoară regresie a linie părului din zona tâmplelor.

Etapa 3

În etapa 3 de pe scara Norwood, putem vorbi despre primele semne ale unei căderi de păr semnificative. Linia părului din zona tâmplelor se află într-o regresie considerabilă, sub forma literelor M, U sau V. Zonele de scalp pe care se manifestă această etapă sunt lăsate complet goale, sau acoperite cu doar câteva fire de păr rămase.

Manifestare alternativă a etapei 3:

Etapa 3 (vertex)

Linia părului rămâne în etapa 2, însă căderea semnificativă de păr se poate identifica în zona superioară a scalpului (vertrex).

Etapa 4

Regresia linie părului este mult mai severă, comparativ cu etapa 2. De asemenea, în zona superioară a scalpului (vertex) părul este rar, sau a căzut complet. Cele două zone ale scalpului afectate de alopecie (zona tâmplelor și zona superioară) sunt despărțite de o porțiune cu păr, desfășurată între părțile laterale.

Etapa 5

Cele două zone ale scalpului afectate de căderea părului încă sunt despărțite de porțiunea de păr, însă aceasta este mai îngustă, iar părul este mai rar.

Etapa 6

Zonele de calviție din dreptul tâmplelor se unesc acum cu zona de calviție din partea superioară a scalpului. Porțiunea de păr ce le despărțea până în această etapă dispare complet, sau se rărește foarte mult.

Etapa 7

Este cea mai severă etapă de cădere a parului. Pe suprafața scalpului mai este prezentă doar o porțiune de păr, în formă de potcoavă, ce unește părțile laterale cu zona inferioară.

Care sunt cauzele căderii părului la bărbați?

Modelul masculin de cădere a părului are la bază o combinație de factori genetici, hormonali și de mediu. Genele unui pacient, moștenite de la ambii părinți, determină un anumit nivel de sensibilitate față de hormonii androgeni, în special, dihidrotestosteronul.

Fiecare fir de păr este produs într-un folicul și crește în mod normal timp de doi ani până la șase ani, înainte de a intra într-o fază de repaus, urmată apoi de căderea sa. Atunci când foliculul de păr dezvoltă un fir nou, acest ciclu de creștere este reluat.

Un nivel ridicat al hormonilor androgeni în foliculii de păr poate determina cicluri mai scurte de creștere, ce pot dura doar câteva săptămâni sau luni. DHT stimulează procesul de miniaturizare a firului de păr, firele devenind astfel mai scurte și mai rare. În final, foliculii își reduc dimensiunea, astfel încât nu mai pot susține dezvoltarea unui alt fir de păr.

Cum este diagnosticat modelul masculin de cădere a părului?

Căderea părului la bărbați poate fi diagnosticată prin tehnici de evaluare fizică și investigarea pacientului, privind istoricul familial. Un dermatolog va examina problema cu care acesta se confruntă, pentru a putea determina modelul de cădere a parului, precum și etapa de avansare.

Poate fi prevenită căderea părului la bărbați?

Vârsta la care se poate confrunta cu etapele incipiente ale procesului de cădere a părului variază de la un pacient la altul. Același lucru poate fi afirmat și în cazul vitezei de manifestare a acestei probleme medicale.

Dacă în urma unui consult de specialitate, medicul a stabilit cu certitudine faptul că te confrunți cu un stadiu inițial de rărire și cădere a părului, te invitam sa afli mai multe informatii utile despre tratamentul dermato-cosmetic complet Crescina, compus din două tipuri de fiole, într-o singură cutie 10+10:

1. Crescina Re-Growth HFSC 100% este un tratament dermato-cosmetic pentru uz topic. Conține nucleul brevetat Crescina Re-Growth, care ajută la stimularea creșterii fiziologice a părului. O parte din principiile active brevetate (cisteina, lizina, glicoproteina și Stem-Engine) sunt introduse în transportori specifici care permit eliberarea lor treptată și continuă la nivelul scalpului. Funcționarea corectă a celulelor stem din foliculul pilos este esențială pentru creșterea unor noi fire de păr. Recomandat în cazuri de pierdere a densității părului din cauze fiziologice, nu patologice. Nu acționează asupra foliculilor complet atrofiați.

2. CRESCINA ANTI-HAIR LOSS HSSC este un tratament dermato-cosmetic împotriva căderii părului sub formă de fiole pentru uz topic. Ingredientelor active de bază (hidroxiprolină, acid aspartic, activator enzimatic și taurina) li se adaugă proteina hidrolizată din drojdie și acetil-tetrapeptide-3, pentru a întări firul de păr de la rădăcină (test in vitro asupra ingredientelor active). Formula este îmbogățită cu Complexul HSSC* pentru protejarea și menținerea sănătății scalpului (teste in vitro și ex vivo asupra ingredientelor active).

REFERINTE:
1. Osborn, Corinne O’Keefe. “Norwood Scale: Pictures, Stages, Causes, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/norwood-scale. Published September 18, 2018. Accessed November 2, 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *