Rărirea părului: cauze, tratament și prevenție

Rărirea părului: Cauze, tratament și prevenție

Stilul de viață agitat și înaintarea în vârstă duc, de cele mai multe ori, la pierderea sau rărirea părului. Multe persoane fac o confuzie între cei doi termeni, dar aceștia nu sunt similari. Rărirea părului nu duce, de obicei, la pierderea completă a podoabei capilare, ci doar la apariția unor zone unde scalpul devine vizibil, deoarece părului a căzut în cantități mai mari și nu s-a mai regenerat.

Cuprins:

 1. Cauzele răririi părului
 2. Factorii de risc pentru rărirea părului
 3. Tratarea răririi părului
 4. Sfaturi pentru prevenirea răririi părului
 5. Cum te poate ajuta Crescina?

Spre deosebire de pierderea părului, rărirea este provocată în special de vârstă și de factori de mediu, nu de afecțiuni medicale. Rărirea părului poate fi observată atât la femei, cât și la bărbați și este un fenomen care apare treptat, nu peste noapte. Prin urmare, avem timp suficient să luăm măsurile necesare pentru a combate această problemă. Dacă și tu te confrunți cu o rărire a podoabei capilare, îți venim în ajutor cu acest articol, în care explicăm cauzele fenomenului și soluțiile eficace pe care le poți folosi.

Cauzele răririi părului

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, este normal să pierdem zilnic între 50 și 100 de fire de păr. Aceasta este o cădere naturală a părului, care se va regenera, pentru că alte fire vor crește în locul celor pierdute. Totuși, în anumite situații, părul nu se mai poate regenera, firele noi nu mai cresc suficient de repede și atunci observăm că în anumite zone ale scalpului avem mai puțin păr, prin urmare podoaba capilară s-a rărit.

Totuși, chiar dacă părul nostru nu mai este la fel de des ca înainte, de cele mai multe ori foliculii de păr nu sunt complet atrofiați. Asta înseamnă că tratamentele pot fi eficace și vor duce la regenerarea părului, lucru care nu se întâmplă de obicei atunci când vorbim despre afecțiuni care au dus la căderea părului.

Rărirea părului se manifestă în special prin apariția unor zone unde scalpul devine foarte vizibil, pentru că avem mai puțin păr. Deseori însă, fenomenul este însoțit și de o pierdere în volum a părului și de fragilitatea firelor de păr, care se rup mult mai ușor. Prin urmare, observăm o subțiere și o rărire a părului.

Există mai multe cauze care pot provoca rărirea părului:

 • Cauze fiziologice: părul devine mai rar și mai fragil pe măsură ce înaintăm în vârstă.
 • Cauze legate de mediu: poluare, folosirea unor produse cosmetice nepotrivite, vopsirea părului, folosirea uscătorului, ondulatorului sau plăcii de păr.
 • Cauze mecanice: prinderea părului în cozi prea strânse, smulgerea părului sau pieptănarea prea agresivă.
 • Dietă dezechilibrată: anumite carențe nutriționale (lipsă de fier, de acid folic) pot duce la căderea și rărirea părului, pentru că foliculii nu mai au suficienți nutrienți ca să producă noi fire.
 • Stres: o perioadă îndelungată de stres duce la producerea unui hormon numit cortizol, care poate împiedica regenerarea firelor de păr.
 • Cauze ereditare/genetice: persoanele care au în familie rude care și-au pierdut părul sau care au avut probleme cu rărirea părului pot moșteni această predispoziție.

Factorii de risc pentru rărirea părului

Pe lângă aceste cauze menționate mai sus, există și anumiți factori de risc, de care ar fi bine să ținem cont, pentru a putea preveni sau trata la timp rărirea părului:

 • Genul: bărbați sunt mai predispuși la pierderea și rărirea părului decât femeile
 • Modificări hormonale (care apar inclusiv în sarcină, post partum, în perioada de alăptare, tratamente cu contraceptive, de menopauză)
 • Pierdere rapidă și consistentă în greutate
 • Afecțiuni ale scalpului sau infecții la nivelul scalpului
 • Boli autoimune
 • Tulburări alimentare (anorexie)
 • Febră foarte mare.

Tratarea răririi părului

Dacă observi că părul tău devine tot mai rar și mai fragil și pierzi în fiecare zi un număr tot mai mare de fire de păr, trebuie să mergi la un medic dermatolog. El este specialistul care poate descoperi cauza problemei și astfel îți poate prescrie și tratamentul potrivit. În anumite cazuri poate fi nevoie de un tratament medicamentos, iar alteori vor fi suficiente anumite schimbări în stilul de viață și în modul de îngrijire a părului.

Tratament medicamentos

Tratamentul pentru păr rărit poate include, atunci când medicul consideră că este necesar, administrarea unor medicamente speciale.

Suplimente naturiste

Cel mai des, medicul va recomanda schimbarea stilului de viață și consumul unor vitamine și suplimente naturiste, care vor putea compensa eventualele carențe nutriționale. Astfel, principalele schimbări în bine pe care le poți face este să eviți stresul și să te odihnești suficient, să ai o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe și proteine.

În plus, este bine să consumi anumite suplimente alimentare, care sunt esențiale, mai ales dacă ai tulburări alimentare:

 • Fier
 • Multivitamine (în special vitaminele B12, B7 și D)
 • Zinc
 • Acid folic
 • Acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Alte metode de tratament

Pe lângă medicamentele și suplimentele recomandate de medic, există remedii simple și eficiente, pe care le poți aplica acasă. Iată ce poți să încerci:

 • Masarea scalpului: atunci când te speli pe cap, masează delicat scalpul, mai mult timp, pentru a stimula microcirculația și pentru a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte și regenerarea firelor de păr căzute. Dacă vrei, poți aplica periodică și măști exfoliante pentru scalp.
 • Folosirea unor uleiuri esențiale: utilizarea uleiului esențial de lavandă, de rozmarin sau a altor uleiuri poate stimula regenerarea părului. Trebuie să ai însă mare grijă și să testezi mai întâi produsul, ca să nu apară reacții alergice.
 • Utilizarea unor cosmetice speciale: poți folosi șampoane și balsamuri concepute special pentru păr subțire și rar sau produse împotriva căderii părului. Acestea conțin vitamine și aminoacizi care stimulează creșterea firului de păr.
 • Protejarea părului: ca să ajuți părul să se regenereze ar fi bine să renunți la anumite obiceiuri care, în timp, îl slăbesc (vopsirea, aplicarea soluțiilor de tip permanent, folosirea ondulatorului, a uscătorului sau a plăcii de îndreptat părul, prinderea părului în coc sau în coadă la spate).

Sfaturi pentru prevenirea răririi părului

Pentru că este mult mai simplu să previi decât să tratezi, îți recomandăm să iei măsuri simple, pentru a-ți proteja podoaba capilară și pentru a te bucura de un stil de viață sănătos, echilibrat. Iată ce presupune asta:

 • Consumă alimente cât mai bogate în nutrienți (carne, legume, fructe, lactate)
 • Odihnește-te cât mai mult
 • Folosește doar produse cosmetice potrivite tipului tău de păr
 • Poartă părul cât mai lejer, nu strâns în coadă sau coc
 • Evită aparatele care emit căldură și care pot deteriora părul (ondulator, uscător)
 • Hidratează bine părul cu ajutorul unor măști speciale și folosește regulat balsamul, pentru că un par uscat devine fragil și se va rupe foarte ușor.

Cum te poate ajuta Crescina?

Tratamentele dermatocosmetice Crescina sunt concepute special pentru a stimula regenerarea părului și pentru a combate căderea lui excesivă. Poți folosi aceste produse dacă, în cazul tău, rărirea părului este provocată de cauze fiziologice, nu patologice. De asemenea, tratamentul dermato-cosmetic va avea efect numai dacă foliculii de păr nu sunt complet atrofiați. Prin urmare, ar fi bine să mergi mai întâi la un dermatolog, pentru o evaluare corectă a stării scalpului și părului.

crescina pentru rarirea parului

Crescina Re-Growth este un tratament dermato-cosmetic eficace în cazul părului rărit, deoarece îi poate reda densitatea. Substanțele active din compoziția produsului (aminoacizi, molecule proteice, vasodilatatoare și un complex de celule stem vegetale) acționează direct asupra foliculilor de păr care nu sunt complet atrofiați, stimulând dezvoltarea unor noi fire.

Poți alege produsul potrivit nevoilor tale, deoarece tratamentul dermato-cosmetic Crescina este disponibil în mai multe formule diferite, concepute pentru femei sau pentru bărbați. De asemenea, produsele au trei concentrații diferite, în funcție de stadiul pierderii părului: concentrația 200 este recomandată pentru stadiul inițial de rărire a părului, concentrația 500 este potrivită pentru un stadiu mediu, iar concentrația 1300 poate fi folosită pentru un stadiu avansat.

Utilizarea produsului este foarte simplă: trebuie să aplici zilnic pe păr câte o fiolă, timp de 5 zile, apoi faci 2 zile pauză. O cură trebuie să dureze cel puțin 2 luni, pentru a putea observa efectul tratamentului dermato-cosmetic.

În concluzie, dacă urmezi un stil de viață sănătos și îți îngrijești cu atenție părul și scalpul, folosind produsele potrivite, vei putea reduce riscul căderii sau răririi podoabei capilare.

Referințe:

1. Kristeen Cherney, medically reviewed by Cynthia Cobb, DNP, APRN, October 7, 2019 — 12 Ways to Stop Hair Thinning, available at www.healthline.com
2. Adrienne Stinson, medically reviewed by Elaine K. Luo, M.D., May 28, 2019 — Causes and treatments for thinning hair, available at www.medicalnewstoday.com
3. Mayo Clinic Staff, May 22, 2020 — Hair loss, available at www.mayoclinic.org
4. Ana Gotter, medically reviewed by Debra Rose Wilson, PhD, MSN, RN, IBCLC, AHN-BC, CHT, April 23, 2019 — Essential Oils for Hair, available at www.healthline.com
5. American Academy of Dermatology — Do you have hair loss or hair shedding?, available at www.aad.org
6. Gary W. Cole, MD, FAAD, Medical Editor: William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR — Hair Loss in Men and Women, available at www.medicinenet.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *