Rărirea părului la bărbați: Care este explicația și cum remediem problema?

Rărirea părului la bărbați: Care este explicația și cum remediem problema?


Rărirea părului se referă la o cădere a părului de nivel scăzut spre moderat.  Spre deosebire de căderea părului pe o suprafață extinsă, rărirea nu duce neapărat la calviție. Cu toate acestea, determină pe anumite suprafețe ale scalpului aspectul unei podoabe capilare ce s-a subțiat considerabil.

Rărirea părului este un fenomen ce se manifestă gradual, fapt ce le permite bărbaților să identifice din timp cauzele producerii acestei probleme, în urma unui consult de specialitate, pentru a putea beneficia de un tratament optim condiției cu care se confruntă.

Ce cauzează rărirea părului?

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), este normal ca o persoană să piardă zilnic între 50 si 100 de fire de păr.

Rărirea (subțierea) părului poate fi cauzată atât de factori genetici, cât și de obiceiuri asociate stilului de viață al pacientului. Anumite afecțiuni medicale pot duce, de asemenea, la rărirea părului.

Pe larg, iată care sunt principalii factori ce pot determina rărirea părului la bărbați:

Utilizarea unor produse de îngrijire a părului dure

Bărbații care utilizează produse pentru îngrijrea părului, ce pot avea o acțiune prea puternică asupra acestuia, pot sesiza rărirea firelor. Exemple: fixativele sau gelurile pentru păr. Vopseaua cu efect temporar, aplicată pentru colorarea părului, poate fi la fel de problematică.

Lipsa unor nutrienți esențiali din dietă

În cazul în care dieta unui bărbat este săracă în produse alimentare ce conțin fier, acid folic și alte minerale, această deficiență de nutrienți poate cauza rărirea părului. Substanțele nutritive amintite puțin mai sus susțin activitatea normală a foliculilor, privind creșterea părului.

Lipsa de gestionare a nivelurilor de stres

Stresul este asociat creșterii nivelurilor unor hormoni din organism, precum cortizolul. Un nivel prea mare al “hormonilor de stres” poate contribui la distrugerea firelor noi, ce cresc în foliculii de păr.

Pentru o gestionare cât mai bună a stresului, îți recomandăm să:

 • Urmezi o rutină zilnică de antrenamente fizice;
 • Îți asiguri nutriția corectă;
 • Acorzi o șansă meditației;
 • Explorezi și alte metode privind managementul stresului;
 • Înlături pe cât de mult posibil stresorii din viața ta.

Alte cauze pentru rărirea părului

 • Pierderea unei greutăți însemnate într-un intervat de timp scurt;
 • Urmarea unui tratament pentru o afecțiune autoimună;
 • Probleme diagnosticate la nivelul sistemului imunitar;
 • Anumite probleme dermatologice sau infecții.

Cauze nu atât de frecvente ale răririi părului

 • Tragerea firelor de păr;
 • Tulburări de alimentație;
 • Episoade febrile cu valori ridicate.

Schimbările hormonale pot determina rărirea părului?

Testosterorul este cel mai cunoscut androgen, iar un alt androgen denumit dihidrotestosteror are cea mai mare contribuție asupra creșterii părului. Nivelurile ridicate de testosteron și dihidrotestosteron pot influența viteza ciclului de viață al firului de păr, ceea ce poate duce la rărirea părului.

Pe scurt, iată care este dinamica procesului de creștere a firului de păr:

 • Firul de păr crește în mici capsule din piele denumite foliculi;
 • Fiecare folicul susține creștera unui singur fir de păr, cu puțin sub 0.5 cm pe lună, timp de aproximativ 2 până la 6 ani – etapa anagenă;
 • În cele din urmă, foliculul se restrânge, separând firul de păr de fluxul sanguin aflat la baza acestuia, împingând definitiv firul de păr la exterior – etapa catagenă;
 • După o anumită perioadă de odihnă (câteva luni), foliculul generează un fir de păr nou – etapa telogenă.

Aceste proces de creștere a firului de păr continuă pentru mai mulți ani, până când foliculul nu mai poate produce în cele din urmă alte fire de păr. Este posibil ca gena receptorilor androgeni să crească nivelurile de testosteron și dihidrotestosteron, fapt ce ar contribui la accelerarea procesului de creștere a firului, așadar, la rărirea părului.

Rărirea părului la bărbați: Când se impune vizita la medic?

Îți recomandăm vizită la medicul specialist cât mai curand posibil, atunci când pe lângă rărirea părului, te mai confrunți și cu următoarele probleme medicale [3] :

 • Pierderea unor cantități mari de păr și în alte zone ale corpului;
 • Pierderea părului sub formă de petice de dimensiuni considerabile;
 • Pierderea unei greutăți anormale, fără modificări majore ale dietei sau ale stilului de viață;
 • Simptome neobișnuite precum febra, frisoanele sau oboseala.

Cum poate fi abordată corect rărirea părului la bărbați?

Aproximativ 85% dintre bărbați se confruntă cu probleme serioase de rărire a părului până în vârsta de 50 de ani. Pentru a se putea recomanda un tratament dermato-cosmetic adecvat, este mai întâi necesar un control de specialitate, ce poate implica o serie de teste realizate de medicul dermatolog, astfel încât să poată oferi un diagnostric foarte clar.

Cresina Re-Growth HFSC 100% pentru bărbați

Crescina Re-Growth HFSC 100% este un tratament dermato-cosmetic pentru uz topic, ce ajută la stimularea creșterii fiziologice a părului, dacă foliculii de păr nu sunt complet atrofiați.

Crescina Re-Growth HFSC 100% se poate recomanda pentru stadii diferite ale răririi părului la bărbați:

Descrierea produsului

Crescina Re-Growth HFSC 100% pentru bărbați este un tratament dermato-cosmetic pentru uz topic. Conține nucleul brevetat Crescina Re-Growth, care ajută la stimularea creșterii fiziologice a părului.

O parte din principiile active brevetate (cisteina, lizina, glicoproteina și Stem-Engine) sunt introduse în transportori specifici care permit eliberarea lor treptată și continuă la nivelul scalpului.

Funcționarea corectă a celulelor stem din foliculul pilos este esențială pentru creșterea unor noi fire de păr. Recomandat în cazuri de pierdere a densității părului din cauze fiziologice, nu patologice. Nu acționează asupra foliculilor complet atrofiați.

Conceptul Crescina

Crescina Re-Growth s-a concentrat întotdeauna pe pierderea densității părului. De fapt, Crescina nu este doar un produs dermato-cosmetic împotriva căderii părului, care se concentrează în general pe încetinirea sau contracararea detașării firelor de păr prezente deja la nivelul scalpului, ci a fost creat pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea scăderii densității părului din cauze fiziologice (nu patologice), si în cazurile în care cantitatea și calitatea părului scad treptat ca urmare a tulburării activității foliculilor piloși.

REFERINTE:

1. Cherney, Kristeen. “Thinning Hair: Treatment, Vitamins, and More.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/thinning-hair. Published October 7, 2019. Accessed May 28, 2021
2. Schaefer, Anna. “Why Am I Losing My Hair? Hormones, Stress, and Other Reasons.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/why-is-my-hair-falling-out. Publshed April 7, 2020. Accessed May 28, 2021
3. Jewell, Tim. “11 Tips to Treat and Cover Hair Loss.” Healthline, Healthline Media,, www.healthline.com/health/mens-health/thinning-hair-men. Published March 8, 2021. Accessed May 28, 2021
4. WebMD. “Men’s Hair Loss: Treatments and Solutions With Pictures.”, WebMD. www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/ss/slideshow-men-hair-loss-treatment. Published November 4, 2020. Accessed May 28, 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *